Toți oamenii preşedintelui

Personal

Urmăresc cu mare interes evoluţia preşedinţiei Trump, aşa cum este prezentată în presa şi literatura americană. Am o vagă senzaţie că asistăm la evenimente ieşite din comun, de o coloratură exotică, ce vor fi reținute în istoria populară la fel ca şi scandalul Watergate ce a condus la demisia lui Nixon, sau scandalul Monika Lewinski din timpul lui Bill Clinton.

De aceea, aştept cu nerăbdare Fear, cartea lui Bob Woodward despre Casa Albă în era Trump, ce va apărea in 11 septembrie şi pe care mi­-am comandat-o în avans. Dacă tot ce s-a scris pe subiect în ultimii doi ani poate fi acuzat de partizanat de către oricare dintre tabere, anvergura lui Bob Woodward nu permite acest lucru. Unul din cei mai titraţi jurnalişti americani, a contribuit decisiv alături de Carl Bernstein la escaladarea scandalului Watergate şi prăbuşirea lui Richard Nixon. Toți oamenii preşedintelui, cartea lor din 1974, este lectură obligatorie pentru oricine pasionat de politică şi administraţie. Eu am citit-o pe nerăsuflate în luna de miere, cu toate repercursiunile ce au decurs din asta. Dar divaghez…

Carl Bernstein si Bob Woodward in timpul scandalului Watergate

Vă reproduc mai jos un scurt pasaj publicat în avans. Voi reveni în scurt timp cu o recenzie mai amplă.

John M. Dowd, principalul avocat al lui Donald Trump în perioada iunie 2017 – martie 2018, având rezerve faţă de modul în care preşedintele s-ar prezenta la mărturia în faţa procurorilor, organizează cu acesta o simulare de interviu. După doar 30 de minute de întrebări ţintite, prins în propria-i plasă de minciuni şi contradicţii, Trump cedează: “De fapt, nu vreau să depun mărturie”.

John M. Dowd

La 05 martie 2018, Dowd se găseşte în biroul şefului anchetatorilor, investigatorul special Robert S. Mueller III, pentru a negocia eventuala sesiune de întrebări şi răspunsuri. Îi relatează acestuia incidentul cu simularea, justificând de ce nu va permite preşedintelui să depună mărturie: “Nu pot să îl las să se facă de râs, apărând ca un idiot. Pentru că stenogramele vor ajunge publice, şi liderii de stat din întreaga lume vor spune “Vedeţi că este un idiot? Ce anume am putea discuta cu un asemenea clovn?””.

“John, înţeleg” ar fi spus Mueller, conform lui Woodward.

Peste câteva zile, Dowd îi spune lui Trump: “Nu depune mărturie. Dacă o faci, salopetă portocalie de puşcărie scrie pe tine”.

Trump, reprimându-şi între timp eşecul simulării şi ingrijorat de impactul public al refuzului de a de declaraţii, se răzgândise: “Voi fi un martor abil”.

“Nu vei fi, domnule preşedinte. În aceste conditii, ma tem că nu te mai pot ajuta”.

A doua zi, Dowd demisionează.

Post-Scriptum La mai bine de şase luni de la evenimentele relatate mai sus, Donald Trump nu a depus încă mărturie. Se poartă negocieri avansate pentru a răspunde în scris întrebărilor. Adică să le primească, şi să îi caute el mai târziu cu răspunsurile.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *