Mai încet cu autonomia pe scări

Personal

O singură observație referitoare la Alianța Vestului, acordul de parteneriat încheiat între oraşele Timişoara, Arad, Cluj-Napoca şi Oradea ce a iscat discuții aprinse pro şi contra în ultimele zile.

Acțiunea este profund demagogică şi fără nicio finalitate, alta decât obținerea de capital electoral, probabil pentru Gheorghe Falcă, anunțat pe lista de candidați europarlamentari ai PNL. Ce legătură are Autostrada Timişoara-Belgrad cu alianța celor patru oraşe? La ce e nevoie de alianță pentru “eliminarea birocrației suplimentare în utilizarea fondurilor europene”?

Cât despre “realizarea procesului de regionalizare”, să ne aducem aminte de alegerile din 2012, în care USL şi-a asumat descentralizarea ca proiect prioritar. Doar pentru ca la discuțiile concrete din 2013, PNL să blocheze demersul, după ce a ajuns la concluzia că nu va obține prin vot conducerea niciunei regiuni. Ca să vii după cinci ani să susții ce atunci ai îngropat, se cheamă ticăloşie.

Ticăloşia este omenească. Dar disponibilitatea unor oameni politici de a alimenta teme extrem de sensibile privind autonomia şi de a desconsidera instituții fundamentale ca Parlamentul sau Guvernul este în mod dramatic iresponsabilă. Mai ales în vremuri tulburi, când tensiunile se ascut în toată lumea, iar Ungaria şi Rusia sunt mai agresive ca oricând. Nu au trecut nici 80 de ani de la Dictatul de la Viena.

Europa marilor imperii, anul 1900

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *