Mai există şi eleganţă în politică. Ce-i drept, nu la noi

Personal

Spre deosebire de politica românească, unde fiecare vot e negociabil până în ultima clipă (vezi Comitetul Executiv al PSD din septembrie), în alte părţi politicienii chiar îşi asumă poziţii publice complexe, uneori împotriva propriului partid.

Agenda politică a ultimei luni în Statele Unite a fost ocupată integral de nominalizarea lui Brett M. Kavanaugh pentru un post de judecător al Curţii Supreme de Justiţie. Nu intrăm aici în analize despre importanţa numirii, despre ce înseamnă înca un judecător conservator în Curte, despre polarizarea fără precedent a votului (cu excepţia unui singur vot de fiecare parte, toţi republicanii au votat pentru şi toţi democraţii au votat împotrivă). Nu vom face referire nici la acuzaţiile de hărţuire sexuală care au dus dezbaterile din Senatul Statelor Unite într-un ridicol nemaîntâlnit de pe vremea scandalului Clinton-Lewinsky.

Lisa Murkowski (R – Alaska)

M-aş opri în schimb asupra comportamentului Senatoarei Lisa Murkowski (Alaska). Este singurul republican care a anunţat ca va vota împotriva nominalizării judecătorului. Dar, pentru ca Steve Daines (Montana) – colegul său de partid care a declarat că votează pentru – să poată participa la nunta fiicei sale, doamna Senator a fost dispusă să nu îşi exprime votul, “ca un gest de curtoazie între colegi”. Adică a anunţat public că se opune, va fi prezentă, dar că nu îşi va exprima votul din motivul de mai sus. Dacă nu ar fi făcut acest lucru, Daines ar fi fost obligat să rămână în Washington ca să voteze pentru şi să anuleze votul colegei sale, ratând nunta fiicei.

Steve Daines (R – Montana), un socru mic fericit

Alt nivel de civilizaţie, de eleganţă, de asumare a unor poziţii. Posibil în Statele Unite şi datorită gradului de educaţie politică a electoratului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *