Concediu cu suspendare

Personal

Sistemul politic britanic este reperul democratic la care se raportează întreaga lume. În vremurile când Alexandru Lăpuşneanu tăia boieri la vrac, Parlamentul Britanic impunea monarhii constituţionale. Iar pe când domnii Moldovei şi Țării Româneşti executau ca nişte vechili ordinele guvernatorului rus, Lord Stanley si Benjamin Disraeli îşi dărâmau propriul guvern conservator ca urmare a unor diferende de opinie privind politica protecţionistă.

Ian Paisley Jr. este fiul pastorului Ian Paisley, fostul lider protestant al Mişcării Unioniste din Irlanda de Nord, şi ocupă din 2010 poziţia de parlamentar în districtul North Antrim. A fost dovedit că a primit cadou fără să declare două concedii în Sri Lanka în valoare de 50.000 de lire sterline, plătite de ţara gazdă. Business Class, hoteluri de lux, zboruri cu elicopterul, tot tacâmul. A făcut apoi presiuni publice asupra guvernului Marii Britanii să se opună anchetei privind încălcarea drepturilor omului în, fireşte, Sri Lanka.

Sri Lanka, o destinaţie turistică în vogă

Pentru cele de mai sus, a fost suspendat de Parlamentul Britanic pentru 30 de zile. Mai mult, toţi alegătorii din districtul pe care îl reprezintă vor fi informaţi prin poştă de suspendare şi de posibilitatea ca acesta să îşi piardă mandatul, dacă 10% (aproximativ 7.500 de persoane) semnează petiţia demarată în acest sens. Semnături se strâng până la sfârşitul lui septembrie în zece locaţii, şi dacă numărul este atins, în district vor fi organizate alegeri.

Familia Paisley, in the good ol’ days

Vin atunci şi mă întreb eu, ca tot pesedistul imparţial: oare câte din deplasările în străinătate ale parlamentarilor români se fac pe cheltuiala statelor vizitate? Şi oare trăi-vom momentul în care deputaţii sau senatorii îşi vor pedepsi un coleg de-al lor pentru acest tip de relativă primire de foloase necuvenite?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *