Marele negociator

Personal

O anecdotă  din anii ‘80 relatează despre dorinţa tânărului Donald Trump de a se implica în negocierile privind reducerea  capacităţii nucleare, ce au condus la tratatul bilateral START I încheiat între SUA şi URSS. Considerându-se un negociator de calibru (scrisese în 1987 o carte pe subiect, Arta Negocierii), Trump a rezumat planul său de abordare a sovieticilor: “Să vă spun cum aş proceda. Aş organiza delegaţiei ruse o primire extrem de călduroasă. M-aş asigura că sunt instalaţi cât se poate de confortabil la masa de discuţii. Apoi m-aş ridica, aş urla la ei “FUCK YOU!”şi aş părăsi încăperea”. Nu se ştie din ce motiv, oferta sa de a se alătura echipei de negociere a fost declinată.

Relatarea aparţine lui Richard Burt, fostul ambasador american din Germania de Vest, numit de George H.W. Bush drept negociator şef al tratatului.

Ceea ce părea în urmă cu 30 de ani un moment umoristic, s-a întâmplat in ultimele zile la Bruxelles, unde preşedintele american şi-a impus punctul de vedere fără probleme în faţa NATO. Probabil că liderii europeni nu ştiau de episodul de mai sus. Dar dacă suntem sinceri între noi, nu putem să nu fim de acord cu punctul său de vedere. Nu e normal ca unele state să cheltuiască pe apărare procente mult mai mai decât altele, în condiţiile în care rău-platnicii se află în proximitatea pericolului şi au mai mare nevoie de SUA decât invers. Pe de altă parte, m-am simţit şi eu mândru că România este pe un loc fruntaş, măcar la acest capitol.

Să ne pregătim, zic, lumea aşa cum o ştim va fi schimbată iremediabil de preşedinţia lui Trump. Marele negociator.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *