Berea este dovada că Dumnezeu ne iubeşte şi vrea ca noi să fim fericiți

Personal
“Berea este dovada că Dumnezeu ne iubeşte şi vrea ca noi să fim fericiți” sunt cuvintele universal atribuite lui Benjamin Franklin.
.
În ciuda profunzimii şi umorului atât de specifice marelui american, expresia nu îi aparține. E drept, într-o scrisoare din 1779 adresată gânditorului francez André Morellet, Benjamin Franklin afirmă, în traducerea mea aproximativă: Luați aminte la ploaia ce coboară din ceruri peste viile noastre, ce se întrepătrunde cu strugurii spre a se preschimba apoi în vin! O veşnică dovadă că Dumnezeu ne iubeşte şi vrea ca noi să fim fericiți.
.
Probabil că, în aceaşi spirit, cineva în trecut şi-a adus aminte că Franklin a făcut odată referiri la subiect şi, fără să verifice suplimentar, a furnizat citatul.
.
Ce a spus cu adevărat Benjamin Franklin despre bere? Aflăm în Autobiografia sa unde, găsindu-se angajat într-o tipografie din Londra, constată obiceiul colegilor din pauza de masă de a înlocui mâncarea cu bere. Se credea pe atunci că berea te face mai puternic. A încercat să îi convingă să bea apă, argumentând că berea tulbură gândirea, furnizează puțini nutrienţi, încetineşte şi costă mai mulți bani, dar fără succes.
.
Aşadar, dacă e să luăm în considerare vorbele lui Benjamin Franklin despre bere, aceasta trebuie evitată în timpul programului de lucru şi înlocuitā cu apa. Eu aşa voi face.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *