Se frânge visul european al lui Macron?

Personal

În următoarele săptămâni se decide viitorul politic al lui Emmanuel Macron. Nevoia Franţei de reformă este mai mare ca oricând. Bugetul este pe deficit de peste 30 de ani, sectorul public francez consumă 56% din PIB, cel mai mare procent din Europa.

Zeci de ani de concesii în faţa sindicatelor au pus pe butuci una din cele mai mari economii din Europa. Nici una din măsurile populiste nu surpinde mai bine abordarea nesănătoasă faţă de piaţa liberă, de concurenţă,  de globalizare, decât săptămâna de lucru de 35 de ore, bomboana de pe coliva economiei franceze.

Intenţia executivului  de a reduce privilegiile angajaţilor din sectorul feroviar, considerat perla coroanei,  a generat un val previzibil de proteste şi greve. Pe de altă parte, mecanicii de locomotivă se retrag la 50 de ani, faţă de 62 – cât este varsta de pensionare in celelalte domenii, beneficiază de loc de munca pe viaţă şi nu plătesc contribuţii la sistemul de sănătate. Condiţii de Paradis, nu de economie în recesiune.  

În Franţa, un politician învins de stradă rămâne doar o umbra. Aşa s-a întâmplat şi în 1995, când tentativa de reformă structurală a îngropat guvernul Alain Juppé şi a slăbit iremediabil preşedinţia lui Jacques Chirac. Ambiţiile de lider european ale lui Macron se vor nărui dacă va fi infrânt în această bătălie de pe frontul intern.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *