Brexit for dummies

Personal

Care-i de fapt treaba cu Brexit-ul. Trecând peste toate detaliile şi nuanțele, un singur lucru trebuie ştiut: Marea Britanie vrea ieşirea din Uniunea Vamală şi pentru a-şi putea orchestra o proprie politică comercială la nivel global. Nicio problemă, dar asta înseamnă controale vamale cu Uniunea Europeană şi, implicit, vămi.

Ajungem aici la Irlanda, unde deplasarea de bunuri şi persoane dinspre şi către Irlanda de Nord este în prezent fără controale. O graniță (hard border) între cele două ar fi o tragedie de ambele părți. În cazul Irlandei, aceasta se îndepărtează fizic de unirea cu Irlanda de Nord. Pentru Marea Britanie ar însemna ostilizarea populației provinciei şi un risc major de secesiune pe termen lung.

De unde escaladarea discuțiilor pe Brexit? Termenul oficial pâna la care trebuie încheiate negocierile (doi ani de la notificarea inițială) este de 29 martie. Acesta are legătură şi cu alegerile europarlamentare din mai, unde britanicii nu mai participă, o parte din mandatele lor fiind deja repartizate (România a beneficiat şi ea de suplimentarea reprezentării), o altă parte aşteptând noi membri (Serbia, Macedonia de Nord, etc).

Ce caută Marea Britanie în tot acest coşmar? Explicația ține de nemulțumirea crescândă a populației față de efectele globalizării (imigranți, închidere de fabrici), de neîncrederea sporită în partidele tradiționale, speculate de politicieni inconştienți şi demagogi. Cu alte cuvinte, li s-a urât cu binele.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *