Pe stânga

Personal

V-aţi întrebat vreodată de ce britanicii conduc pe stânga? Nici eu.

Este o tradiţie de pe vremea Imperiului Roman, ale cărui trupe circulau în stânga axului drumului. Apoi  în Evul Mediu, când nu ştiai peste cine poţi da pe drum, motivul ţinea de a avea mâna dreaptă cu care se manevra sabia (cei mai mulţi fiind şi atunci dreptaci) în proximitatea potenţialului inamic care venea din sensul opus. La cea mai mica neconcordanţă – jap! cu sabia în participantul la trafic de pe contrasens. Pe direct, fără să fii nevoit să dai peste umăr.

În secolul al XIX-lea, ambuteiajele de pe London Bridge au determinat autorităţile să dea un ucaz prin care toată lumea era obligată să circule pe stânga. Legea s-a aplicat apoi pe toate drumurile Imperiului.

Pe continent, un decret din Franţa anului 1792 a stabilit circulaţia pe dreapta, apoi Napoleon a generalizat regula în toate teritoriile franceze.

India, Indonezia, Irlanda, Cipru, Japonia, Australia, circa 35% din populaţia lumii, circulă pe stânga.

Un caz special este cel al Suediei, care a trecut la circulaţia pe dreapta exterm de târziu, în 1967. La 04:50 dimineaţa traficul s-a oprit pentru 10 minute, reluându-se pe cealaltă parte. Vedea-ne-aş.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *