Zorii Erei Informaţionale

Personal

Viteza cu care noua economie se instalează depăşeşte cele mai exaltate previziuni.

Cei cinci giganţi americani ai noilor tehnologii (Facebook, Amazon, Apple, Netflix, Alphabet – Google) valorează mai mult decât primele 100 de companii cotate la bursa din Londra. Ei susţin cresterea economiei americane – daca ar fi scoase din calculul indicilor bursieri din ultimul an, aceştia ar fi în scădere.

Doar în acest an Netflix va cheltui 13 miliarde de dolari pe conţinut, cu 4 miliarde mai mult decât anul trecut. Cresterea anuală este mai mare decât tot bugetul HBO sau cel al BBC. Va produce 82 de filme, mai mult decât  oricare studio din Hollywood. Valoarea sa de piaţă este de 170 de miliarde de dolari, în condiţiile în care nu a facut niciodată profit şi are datorii de 8,5 miliarde. Numărul de abonaţi a depăşit 130 de milioane în luna iunie. La o valoare medie de abonament lunar de 10 dolari, asta înseamnă 1,3 miliarde incasări pe lună.

Pe piaţă au loc mişcări bruşte de repliere, pentru a recupera startul furat de Netflix. AT&T a cumpărat Time Warner pentru 109 miliarde de dolari. Comcast a  pierdut competiţia cu Disney pentru  achiziţionarea 21st Century Fox de la Rupert Murdoch (preţ final – 71 miliarde) şi a anunţat că se va concentra pe preluarea gigantului european Sky. Vorbim de sute de miliarde de dolari pentru nişte drepturi de autor, idei, proiecte, concepte!

În urmă cu 13.000 de ani, triburile nomade de vânători au înfiinţat aşezări stabile, începând să practice agricultura. Acum mai bine de 200 de ani, revoluţia industrială din Marea Britanie a schimbat modul de organizare a economiei, a societăţii. Istoria va arăta dacă am fost contemporani cu o a treia mare schimbare în structura si dinamica economică a omenirii: revolutia digitala si inceptuturile Erei Informaţionale. Uitaţi-vă bine în jur, s-ar putea să avem ce povesti nepoţilor.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *